Projeler

Bina projesi, ilk olarak mimarlar tarafından tasarlanır. Binanın yapısı ve yapıdaki temeller arasındaki ilişki belirlenir. Bu tasarlamanın ardından inşaat mühendisleri tarafından denetleme bölümüne geçilir. Denetleme bölümüne statik proje denir.

Statik Proje Nedir?

Mimari proje son haliyle inşaat mühendisleri tarafından bir analiz sürecine tabii tutulur. Bu analiz süreci statik projenin en önemli kısmıdır. Statik projede analiz ile binanın temelden yukarıya doğru analizi söz konusudur. Projeye bakarak binanın ileride yaşayabileceği muhtemel sorunlar tespit edilir. Ardından önceden önlem alınarak statik projede düzeltmelere gidilir. Statik proje, binanın geleceği konusunda önemli bir konumda yer alır.

Betonarme Statik Proje Nedir?

Statik projelerde en çok tercih edilen malzeme betonarmedir. Betonarme, yapısı gereği çelik ve betonun birleşmesi sonucu oluşan bir malzemedir. Ucuz ve ekonomik olan bu malzeme binanın daha sağlam olmasını sağlar. Yangına karşı dayanaklılık kazandırdığı için betonarme statik projede tercih edilir.

Betonarme statik proje ile binaların uzun süreli olması desteklenir. Betonarme statik proje, birçok statik proje analizi esnasında binayı iyileştirme sürecinde tercih edilir. Analizle ortaya çıkan birtakım yanlış yapılanmalar, betonarme statik proje ile tekrar gözden geçirilir. Özellikle deprem riskini azaltmak için betonarme statik proje tercih edilir.

Havalandırma Projesi Nedir?

Havalandırma projesi yapının ihtiyacına göre birçok farklı şekilde gerçekleşmektedir. Havalandırma projesinde temel amaç yapı içerisinde bulunan havanın kalitesini tutarak kirletici faktörleri dışarı atmaktır. Bu temel amacı takiben üç farklı biçimde havalandırma projesi yapılabilir: Havanın dışarı atılması, binanın tamamen havalandırılması ve temizlik amacıyla havalandırma.

Havalandırma projesi temel amacının yanı sıra mevsimsel farklılıkları göz önünde bulundurur. Yaz ve kış aylarında içerideki havanın ısısı önemsenir. Özellikle kışın ısı kaybına yönelik olarak da havalandırma projesi tasarlanır.

Havalandırma projesinde tüm bunları sağlayacak birtakım sistemler bulunur. Bu sistemlerle amaca göre farklı tesisatlar tasarlanır. Bu sistemler üç farklı şekildedir.

  1. Tek kanallı sistem modelini içeren havalandırma projesinde yapının farklı bölmelerine bir termostat ve ayarlamak için bir kol yerleştirilir. Böylece ısı bu sistemle odalarda kontrol edilir.
  2. Çift kanallı sistemi içeren havalandırma projesinde iki kol şeklinde bölmelere giden soğuk ve sıcak hava vardır. Bu havalar karıştırılarak bir ısı elde edilir.
  3.  Dönüş ve egzoz sistemleri ise tek ve çift kanallı sistemlerden ayrılır. İçerisinde çok sayıda kanal girişleri yer alır. Vantilatörlü, aspiratörlü gibi farklı giriş – çıkışlarla havalandırma projesinde kullanılır.

kufrevimuhendislik

Küfrevi Mühendislik Blog Yazarı

https://www.kufrevimuhendislik.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizimle Çalışmak İstermisiniz?

Küfrevi Mühendislik ile Ortak Çalış!

İnşaat Mühendislerine Küfrevi Mühendislik Bünyesinde Ek İş İmkanı!

 

Ayrıntılı Bilgi İçin: TIKLA