
Zemin iyileştirme , var olan zemin koşullarının belirli özelliklerinden dolayı olumsuz bir performans sergileyeceği düşünüldüğünde; zeminin istenilen bir mühendislik uygulamasına yönelik olarak fiziksel, kimyasal ve biyolojik yöntemler uygulanarak hazır hale getirilmesidir. Zeminlerin İyileştirilmesi yerine zemin ıslahı, stabilizasyonu veya modifikasyonu gibi terimler de kullanılabilmektedir.
Zemin iyileştirme son yıllarda oldukça önem kazanmıştır. Bunun sebeplerine hızlı kentleşmeden dolayı uygun yerleşim alanlarının hızla azalması, yüksek arsa maliyetleri, yetersiz temel ortamının kullanılma zorunluluğu, komşu yapıların güvenliğini koruma gibi birçok örnek verilebilir.
Zemin İyileştirmenin Ana Amaçları Nelerdir?
- Zayıf zeminlerin taşıma kapasitesini arttırmak.
- Toplam oturmayı azaltıp, konsolidasyonu hızlandırmak.
- Dolgu ve şev duyarlılığını sağlamak.
- Zeminin potansiyel sıvılaşma riskini azaltmak.
Zemin İyileştirme Yöntemlerinin Ana Grupları Nelerdir?
- Sadece inşaat aşamasında uygulanan geçici iyileştirme yöntemleri.
- Zemine herhangi bir malzeme karıştırmadan uygulanan kalıcı iyileştirme yöntemleri.
- Zemine çeşitli malzemeler karıştırarak uygulanan iyileştirme yöntemleri.
Zemin İyileştirme Yöntemleri:
1. Ground Reinforcement:
- Taş Kolon
- Derin Karışım
- Jet Grout
- Donatılı Zeminler
- Zemin Ankrajları
- Zemin Çivileri
- Statik Proje
2) Ground Improvement:
- Yüzeysel kompaksiyon
- Derin kompaksiyon
- Ön yükleme/düşey drenler
- Kompaksiyon enjeksiyonu
3) Ground Treatment:
- Zemin-Çimento enjeksiyonu
- Kireçle stabilizasyon
- Bitümle Stabilizasyon
- Uçucu kül
Zemin İyileştirmede Uygulanacak Yöntemler Nasıl Seçilir?
Zemin iyileştirmede uygulanacak yöntemler; zemin cinsi, jeolojik ortam, yer altı suyu durumu hedeflenen iyileştirmenin türü ve derecesine, gerekli malzeme, ekipman ve iş gücünün teminine, projenin boyutları/iyileştirme maliyetine, inşaat takvimi ve iyileştirme süresine, civar yapılara ve çevreye etkileri yapım kalite kontrolü ve performans ölçümlerine göre seçilir. Ve Küfrevi Mühendislik ile bu projeleriniz tamamen kaliteli bir şekilde yapılır. Bu projelerde daima müşteri ile iletişimi koparmadan sürekliliği devam ettirerek ilerleriz. Statik proje tarzı uzun projelerde ise tüm yükümlülükleri üstüne alan şirketlerden biriyiz. Statik projelerin tüm kontrolleri mimari proje dahilinde yapılıp teslim edilir.
Mimari proje elimize gelir ve mimari projenin statik olarak uygunluğu ilk bakışta afaki olarak incelenir. Yapının yapılacağı bölgenin zemin ve AFAD değerleri yetkili inşaat mühendisi tarafından alınmaktadır. Yapının yapılacağı sisteme göre yapının gerekli analizleri yapılır ve yapının yapılacağı, ilgili Belediyenin formatında tarafınıza teslim edilir. Yapılarımız tamamen TBDY-2018 yönetmeliğine uyumlu olarak yapılır. Ve ilgili yapının sorumluluğu bizzat firmamız tarafından üstlenilmektedir. Statik Proje alanında ileri seviye bir hizmet için KÜFREVİ MÜHENDİSLİK tercih edilmelidir.