
Yüzyıllardan Beri Mimarlık
İnsanlar yüzyıllardan beri barınma, eğitim, kültür, sağlık, yönetim, savunma, alışveriş türünden işlerini görebilmek, dinsel etkinliklerini sürdürebilmek için uygun yapılara gereksinim duymuşlardır.Bu yapıları kullanışlı, sağlam ve güzel görünümlü yapma sanatına mimarlık denir. “Mimar” ise bunları tasarlayan ve yapımını yöneten kişidir. Mimarlık dünyanın değişik bölgelerindeki yaşam koşullarına, ekonomik, teknik ve kültürel oluşumlara göre biçimlenerek gelişti. Bu bakımdan günümüze kadar ulaşabilen yapılar, üslupları ve yapı gereçleriyle, geçmişte insanların nasıl yaşadıklarına ve kurmuş oldukları uygarlıklara ilişkin önemli bilgiler sağlar. Bu durumda bizler için tarihi aydınlatır. Bu yüzden mimarlık hayatımızda olmazsa olmazımızdır.
Mimarı Proje Nedir?
Bir mimari yapının planları, kesitleri, malzeme ve bağlantı detayları, cephe ve dış görünüşleri, yerleşim planları, yapıların birbirleriyle oranı, iç düzenleri ve detayları hakkında tüm ayrıntıların yer aldığı teknik ve mimari bilgi veren projelere denir.
Mimari Proje Nasıl Hazırlanır?
Mimarlığın en önemli üç temel ilkesi sağlamlık, işlevsellik ve estetiktir. Bu bakımdan mimari proje hazırlanırken inşaatta kullanılacak araçlarla çevre ve ulaşım koşulları göz önünde bulundurulmak zorundadır. Mimari projeler, yapıların mimarı tarafından hazırlanır. Mimarı projelere başlanmadan önce göz önüne alınan detayların incelendiği aşamaya ilk inceleme denir. Projenin mimarı ilk incelemeyi gerçekleştirir. Mimarın yerinde yapacağı inceleme sırasında, arsanın çapa uygunluğu, yol şebekesi, kanalizasyon, elektrik ve bunlarla ilgili bağlantılar kontrol edilir. Arsanın kuzey yönü ve manzara durumu kontrol edilir. Arsadaki ağaçlar, kuyu, havuz, sarnıç incelenir. Arsanın topografik durumu tespit edilerek iklim şartları incelenir. Mimar yaptığı ilk inceleme sonrasında imar durumunu çıkartır ve bu bilgiler ışığında mimar, mesleki bilgi ve becerisini kullanarak organizasyon hedefiyle tüm alanları kapsayan bir bağlantı şeması ortaya çıkarır. Sonrasında ise statik proje yer alır.
Mimari projeler, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı veya ilgili belediye tarafından tespit edilen çizim ve tanzim esaslarına göre hazırlanmalıdır.
Projenin kapağında; arsanın yeri, tapu kaydı, ada, pafta ve parsel numaraları ve alanı ile mevcutsa üzerinde bulunan yapılar, yapılacak yapının cinsi, kat sayısı, bina taban alanı ile inşaat alanı, hangi amaçla kullanılacağı ve yapı sahibi ile ilgili bilgiler ile projeyi çizen kişi ile ilgili bilgiler yer almalıdır.
Statik Proje
Statik proje ise mimari projeden hemen sonra yapılır. Mimari proje yapının şeklini belirlerken statik proje ise yapının dayanıklılığını belirler. Bu sebeple mimari proje kadar statik proje de aşırı derecede önem arz etmektedir.

Küfrevi Mühendislik ile kaliteli bilgi!