
Statik Proje Üyelik Sistemi Nedir?
Statik proje üyelik sistemi Eylül 2020 itibari ile küfrevi mühendislik tarafından hayata geçirilmiş bir sistemdir. Bu sistemde mimari ofisler, inşaat şirketleri statik projelerini toplu olarak satın alarak hem fiyattan hem de zamandan tasarruf etmektedirler. Statik proje üyelik sistemi proje başına %20 ile %50 arası tasarruf sağlamaktadır. Ayrıca proje için mühendis arama ihtiyacınızı da ortadan kaldırmaktadır.
Tüm statik projelerimiz 6 esasta toplanmıştır.
- Statik betonarme proje düzenleme esasları
- Betonarme döşemeler
- Betonarme kirişler
- Betonarme yapılarda kolon ve perdelerin tasarımı
- Betonarme temeller
- Betonarme radye temeller
Bu esasların analizleri en küçük detayına kadar proje içine işlenecek ve tüm sorumluluk beyanları (ek ücret karşılığında) yapılacaktır.
Statik Proje Öncesi Genel Esaslar:
- Arsanın tapu, çap, ebatlı kroki (tapu tespit krokisi), imar durumu, ölçülü aplikasyon krokisi ve kot krokisi incelenir.
- İmar durumundaki noktalara uyularak; temel taşması ve açık kapalı çıkma esasları kontrol edilir.
- Arsa yere ve durumuna göre kademe kotları, sığınak etrafı betonarme perde duvarlarının durumları ve gerekiyorsa istinat duvar durumları kontrol edilir. İstinat duvarının hesabı da proje kapsamı içine alınır.
- Bina yapılacak arsanın çevresindeki durum incelenmeli, temel hafriyatı yapılırken komşu binalarda gerekli güvenlik önlemleri alınmış olmalıdır.
- Mimari projeye uygun olarak ölçü ve şekil yönünden uygun bir betonarme projesi (statik proje) çizimi yapılır.
- Projeye ait hesap ve resimler, projeyi yapan firma (Küfrevi Mühendislik) tarafından İmzalanır.
- Hesapların en baş kısmına ise inşaatın yeri, pafta, ada ve parsel numaraları yazılır
- Hesap ve çizimler ayrı paftalarda olur.
- Hesapların kağıt ölçüleri 21×30 veya 42×30 cm lik sayfalara yazılır
- Hesap ve çizimlerin başında Belediyeler ve İMO için onay sayfası bulunur.
STATİK ve BETONARME HESAPLARI
Hesapların başlarında yapının betonarme karkas veya yığma olduğu, bloklar, derz yerleri, kat adedi ve katların döşeme sistemleri; malzeme kalitesi; döşeme ve tavan kaplamaları cinsine göre metrekareye gelen yükler, dolgu malzemesi cinsi ve ağırlığı tarzı bilgileri bulunacaktır. Statik proje üyelik sistemindeki betonarme projelerde; Düşey yüklerin analizi, yatay yüklerin bulunması, döşeme kalıpları, kiriş hesapları, kolon hesapları, merdivenler, temeller, özel elemanlar ve istinat perdelerinin hesapları sırasıyla yapılır. Yükleri farklı olan her eleman, uygun ölçekte krokilerle, yükleri,kesit tesirleri, kesit hesapları açık ve kolay kontrol edilebilecek şekilde düzgün bir sıra içinde hesaplanır.
Kalıp ve donatı çizimleri esasları tamamen uygulanır.
Yönetmeliklerden ise ; yükler, betonarme yönetmeliği ve afet bölgelerinde yapılacak yapılar hakkında yönetmelik tarzı yönetmeliklere (TS 498, TS 500, TS 648, TS 3357, TS 543) gerekli her durumda uyularak projeleriniz teslim edilir.
Döşeme kısmında ise gerekli olacak olan döşeme çeşitlerinin; plak , dişli (asmolen), kirişsiz döşemelerin; kirişlerin, kolonların ve temellerin boyutlandırması uygun olarak yapılır. Gereksiz fazlalık yapan ve güvenliğe etki etmeyen bazı malzemelerde bütçe açısından uygunluk olacağı için çıkarmalar yapılır.
Sizde statik proje çizdirmek için iletişim sayfasından Statik Proje iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz.